Dnia 20 listopada 2021r. w Zespole Szkół nr 12 odbyły się pierwsze warsztaty integracyjne ,,Wiem co jem” dla uczniów klasy 6a SP14. Zajęcia realizowane są w ramach projektu współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego - ,,POMORZE ZACHODNIE-WSPARCIE PSYCHOLOGICZNO-PEDAGOGICZNE”, którego celem jest niwelowanie deficytów emocjonalnych uczniów po okresie izolacji społecznej i nauczania zdalnego.
Warsztaty integracyjne organizowane były na terenie szkoły w pracowni gastronomicznej, jako zajęcia praktycznego działania. Uczniowie z przygotowanych produktów, mieli za zadanie sporządzić wg receptury gastronomicznej potrawy: naleśniki podstawowe z farszem z pieczarek, naleśniki biszkoptowe z nadzieniem słodkim oraz muffinki z czekoladą i kompot z jabłek. Na początek, uczniowie musieli przeanalizować recepturę gastronomiczną, poznać regulamin pracowni i zasady BHP podczas wykonywanych czynności, przygotować stanowisko pracy, odważyć i odmierzyć produkty. Następnie sporządzili potrawy, które zaprezentowali i ocenili organoleptycznie. Podczas zajęć uczniowie nawiązywali między sobą współpracę, budowali prawidłowe relacje koleżeńskie z rówieśnikami i nauczycielem. Byli bardzo zaangażowani i kreatywni w przygotowywaniu potraw. Zajęcia bardzo podobały się uczniom. Oprócz pracy był również czas na zabawy integrujące grupę ,,Niech wstanie ten, kto …” wprowadzające uczniów w dobry humor i motywujące do zadań praktycznych.

Dnia 27 listopada 2021r. odbyło się kolejne spotkanie warsztatów integracyjnych ,, Wiem co jem”  realizowanych w ramach  projektu ,,POMORZE ZACHODNIE-WSPARCIE PSYCHOLOGICZNO-PEDAGOGICZNE” dla uczniów klasy 6a SP14.Warsztaty rozpoczęły się wspólną zabawą ,, Bezludna wyspa”, której celem było: integracja grupy i zgrany zespół, stworzenie poczucia siły i mocy grupy oraz zwiększenie zaufania wśród uczniów. Następnie uczniowie przeanalizowali wspólnie z nauczycielem receptury gastronomiczne i przygotowali stanowisko pracy. Sporządzili potrawy, które uwielbiają, czyli pizzę z warzywami i pizzę z salami. Nie obeszło się bez deseru, czyli oponek serowych, które były bardzo smaczne, a na koniec ugotowaliśmy również kompot z jabłek. Warsztaty integracyjne wpłynęły na funkcjonowanie ucznia w zespole, otworzyły ich na współpracę i ogromne zaangażowanie w zespole oraz na komunikację między sobą.